W krajach rozwiniętych średnia długość życia to ponad 80 lat, ale wiek osiągany w dobrym zdrowiu jest o kilkanaście lat krótszy. Do 2050 r. co 3 osoba żyjąca w Polsce będzie miała ponad 60 lat. Kluczową rolę w procesach starzenia na poziomie komórkowym ogrywają mitochondria. Tymczasem dzięki pracy zespołu ekspertów z włoskiego laboratorium Professional Dietetics od niedawna, na polskim rynku pojawił się nutraceutyk, będący „boosterem” mitochondriów
Starzenie jest głównym czynnikiem rozwoju chorób: układu krążenia, układu ruchu, immunologicznego (choroby autoimmunologiczne, nowotworowe), upośledzenia funkcji poznawczych, zaburzeń snu i innych. Od 2022 r. w międzynarodowej klasyfikacji chorób zostaną wprowadzone dwa nowe kody: MG2A – oznaczający starość oraz XT9T – choroby towarzyszące starzeniu.
Już dziś zmienia się paradygmat leczenia – zaczynamy bowiem leczyć starość. Wiele badań naukowych koncentruje się na analizie mechanizmów starzenia na poziomie molekularnym, komórkowym i układowym, a metody terapeutyczne skierowane są na łagodzenie tych zmian.
Organizm człowieka często porównywany jest do maszyny, ale jest czymś znacznie bardziej skomplikowanym. Pracuje przez 24h, przez dziesięciolecia, rzadko wymagając serwisowania. Ochoczo się rozmnaża, potrafi tworzyć sztukę i docenić piękno natury. A jak świętujemy cud istnienia? Coraz większa liczba ludzi – zbyt dużo jedząc i zbyt mało ćwicząc.
Człowiek się nie zmienia, otoczenie tak
W ciągu 6 milionów lat ewolucji, genom człowieka zmienił się w zaledwie 0,005% w stosunku do wczesnego Homo sapiens, natomiast nasze zwyczaje żywieniowe i aktywność fizyczna uległy drastycznej zmianie. Obserwacje plemion żyjących, jak dawni łowcy-zbieracze (Hadza, Pila Nguru, Savanna Pume) wskazują, że w czasie dostępności do pożywienia, spożywają oni nawet 6 tys. kalorii dziennie, ale znacznie też częściej poszczą lub głodują. Na poszukiwanie pożywienia poświęcają 5-6 godzin dziennie – tyle de facto pracują, przemierzając znaczne odległości.
A my członkowie społeczeństw rozwiniętych pracujemy znacznie dłużej i właściwie bez ruchu, ale za to jedząc zbyt dużo i zbyt często. W ciągu ostatnich lat średnie spożycie cukru wzrosło o 12 kg na głowę statystycznego Polaka!
Wzrost, dojrzewanie, rozwój i tempo starzenia organizmu zależy też od kontroli stanu energetycznego, a ten jest ściśle związany z dostępnością pożywienia. Nadmierna stymulacja ścieżek metabolicznych odpowiadających na składniki pokarmowe prowadzi do przyspieszonego starzenia i rozwoju chorób towarzyszących starzeniu.
Starzenie jest procesem wieloczynnikowym zależnym od genów oraz w znacznie większym stopniu, od czynników epigenetycznych. Należą do nich dieta, aktywność fizyczna, mikrobiota, ale również umiejętność radzenia sobie ze stresem.
Starzenie na poziomie komórkowym
W 2013 r. Lopez Otin określił uniwersalne cechy starzenia na poziomie komórkowym. Są to procesy fizjologiczne, ale mogą ulec przyspieszeniu przez liczne czynniki zewnętrzne: stan zapalny, stres oksydacyjny, onkogeny. Do rozwoju starzenia komórkowego i fenotypu sekrecyjnego prowadzi dysfunkcja mitochondriów. Stan taki określamy jako MIDAS – starzenie wynikające z dysfunkcyjnych mitochondriów. (…)
Można skutecznie wesprzeć organizm
Dzięki pracy zespołu ekspertów z włoskiego laboratorium Professional Dietetics od niedawna, na polskim rynku pojawił się nutraceutyk, będący boosterem mitochondriów – Amino-Ther ®….
Autorka: Edyta Adamczyk-Kutera
Chcesz wiedzieć więcej?
Ten i wiele innych ciekawych artykułów nt. zabiegów medycyny estetycznej do przeczytania w numerze „Rynku estetycznego”.
Prenumeratorów zapraszamy do korzystania z e-WYDANIA
Wszystkich zainteresowanych do PRENUMERATY
lub na stronę EMPIKu