Dieta anti-aging

Specjaliści przekonują że problemy związane z upływem czasu takie jak spadek energii, bóle stawów, problemy z pamięcią i nadciśnienie można w dużej mierze zniwelować dzięki odpowiedniej diecie – informuje serwis MSNBC.

Zdaniem dr Davida Katza z Uniwersytetu Yale j przyczyną przedwczesnego starzenia się jest to, że jemy zbyt dużo przetworzonych produktów, które zawierają często zbyt dużo kalorii, a mało składników odżywczych, takich jak jak witamina B12 czy kwasy omega-3. Jak tłumaczy z powodu takiej diety na morzu obfitości tworzą się wyspy deficytów – informuje serwis Polskiej Agencji Praskowej – Nauka w Polsce.

Nieprawidłowe żywienie może prowadzić do symptomów, które uważamy za oznaki starzenia się, więc czasami rozmowa z lekarzem i wprowadzenie zmian w diecie może skutecznie odmłodzić organizm – przekonują badacze, którzy zdefiniowali pięć problemów, które można w ten sposób pokonać.

Pierwszym z nich jest spadek energii, który, jak podkreśla dr Danine Fruge z Pritikin Longevity Center & Spa w Miami, bardzo często bywa wynikiem niedoboru witaminy B12. W przypadku bólu stawów pomóc mogą mangan i miedź, które zwiększają elastyczność chrząstki stawowej.

Gdy pojawiają się pierwsze oznaki problemów z pamięcią, warto sięgnąć po kwasy omega-3. Ich źródłem są m.in. ryby, orzechy włoskie, migdały, ziarna lnu oraz oliwa z oliwek.

Kolejnym modyfikowalnym czynnikiem, na który zwracają uwagę eksperci, jest wysokie ciśnienie tętnicze.

W tym wypadku należy sięgnąć po produkty zawierające potas, który dodatkowo zmniejsza ryzyko udaru. Są to m.in. ziemniaki, pomidory, szpinak i marchew, a także banany i pomarańcze.

Źródło: PAP-Nauka w Polsce


Komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>