Specjaliści przekonują że problemy związane z upływem czasu takie jak spadek energii, bóle stawów, problemy z pamięcią i nadciśnienie można w dużej mierze zniwelować dzięki odpowiedniej diecie – informuje serwis MSNBC.
Zdaniem dr Davida Katza z Uniwersytetu Yale j przyczyną przedwczesnego starzenia się jest to, że jemy zbyt dużo przetworzonych produktów, które zawierają często zbyt dużo kalorii, a mało składników odżywczych, takich jak jak witamina B12 czy kwasy omega-3. Jak tłumaczy z powodu takiej diety na morzu obfitości tworzą się wyspy deficytów – informuje serwis Polskiej Agencji Praskowej – Nauka w Polsce.
Nieprawidłowe żywienie może prowadzić do symptomów, które uważamy za oznaki starzenia się, więc czasami rozmowa z lekarzem i wprowadzenie zmian w diecie może skutecznie odmłodzić organizm – przekonują badacze, którzy zdefiniowali pięć problemów, które można w ten sposób pokonać.
Pierwszym z nich jest spadek energii, który, jak podkreśla dr Danine Fruge z Pritikin Longevity Center & Spa w Miami, bardzo często bywa wynikiem niedoboru witaminy B12. W przypadku bólu stawów pomóc mogą mangan i miedź, które zwiększają elastyczność chrząstki stawowej.
Gdy pojawiają się pierwsze oznaki problemów z pamięcią, warto sięgnąć po kwasy omega-3. Ich źródłem są m.in. ryby, orzechy włoskie, migdały, ziarna lnu oraz oliwa z oliwek.
Kolejnym modyfikowalnym czynnikiem, na który zwracają uwagę eksperci, jest wysokie ciśnienie tętnicze.
W tym wypadku należy sięgnąć po produkty zawierające potas, który dodatkowo zmniejsza ryzyko udaru. Są to m.in. ziemniaki, pomidory, szpinak i marchew, a także banany i pomarańcze.
Źródło: PAP-Nauka w Polsce